33-åriga Jeanette Bengtsson åkte till Turkiet för att göra en rumpförstoring - en så kallad Brazilian Butt Lift (BBL) - men kom aldrig hem igen. Kliniken hon betalat för att utföra ingreppet skickade henne vidare till en annan klinik och sju timmar efter operationen skrevs hon ut. Jeanette ska även ha fått gå en kilometer med en sköterska bara några timmar efter operationen för att ta ut de sista pengarna som krävdes. Trots att hon betalat för 48 timmars eftervård. Några timmar efter utskrivning dog Jeanette ensam på sitt hotellrum.
Ett händelseförlopp som skulle vara helt otänkbart i Sverige. - Jag blir alldeles matt, hur kan det gå till så, säger Inkeri Schultz. Fettproppar kan gå upp till hjärtat
Svenska ambassaden i Turkiet uppmanar på sin hemsida svenskar att överväga för- och nackdelar innan man beslutar sig för att resa utomlands för ett skönhetsingrepp.
I en BBL sugs det fett från ett ställe på kroppen där det finns ett överskott och sedan sprutas det in i rumpan. Fettet behöver spridas på ett sådant sätt att det kan få näring och växa fast. Det fungerar bäst att spruta in det i muskler, men just i musklerna bakom rumpan finns också vener som kan föra fettproppar upp till hjärtat och lungorna.
Så vid ingreppet BBL måste fettet sprutas in ytligare under huden. Sprutas fettet ändå in i musklerna så finns risk för blodpropp. - Det finns skickliga plastikkirurger även i Turkiet. Problemet när man åker utomlands är att man vet inte vilken läkare som ska operera eller vilka sköterskor som finns eller narkosläkare och narkossköterskor. Och vad är det för uppföljning efteråt, vad har man för hygienregler, vad ger man för antibiotika och trombosprofylax, säger Inkeri Schultz. Cool musik i marknadsföringen BBL anses vara världens farligaste operation, men flera svenska kvinnor åker ändå utomlands för att utföra ingreppet. - Dels handlar det om priset. Men den allra främsta anledningen är marknadsföring. Det är på ett helt annat sätt än här i Sverige. Det är snabba klipp, det är cool musik och före- och efterbilder. Det känns väldigt lättillgängligt, säger journalisten Caroline Kernen, som gjort en dokumentärserie om fenomenet för Sveriges Radios P3. Åkte ändå Jeanettes familj hade lyckats avstyra ingreppsresan till Turkiet två gånger tidigare. Men tredje gången gick det inte att övertala Jeanette. - Hon höll det hemligt fram till två veckor före operationen. Då gick vi all in och försökte avstyra det här. Men vad vi än gjorde och andra vänner som tryckte på... det var inte starkt nog, säger pappa Håkan.
Nätet är fullt av varningar! Åk aldrig till massa skitländer när du
söker vård, kirurgiska ingrepp eller skönhetsingrepp. Stordelen av de som kallade
"läkare" i mellanöstern och i asien är inga riktiga läkare utan rena
kvacksalvare som har köpt förfalskade intyg.